In onze kraam is een allergenenboek van onze producten aanwezig. Vraag onze medewerker
Voedselallergieën
Graag zijn we ook onze klanten met een voedselallergie van dienst. Bij onze producten worden iconen weergegeven, elk symbool staat voor een allergeen - een ingrient dat bij daarvoor gevoelige mensen een allergische reactie kan veroorzaken, wanneer een icoon wrodt weergegeven is dit ingredient in het product gebruikt zo kunt u zelf de keuze maken of een product geschikt voor u is.
Verschillende Alergieën en de bijbehorende symbolen
Gluten bevattende granen
Gluten komt voor in tarwe, rogge,gerst,spelt en khorasantarwe (kamut). Haver
is in principe glutenvrij maar is vaak verontreinigd met tarwe waardoor haver vaak toch gluten bevat. Gluten zijn bepaalde eiwitten uit deze graansoorten
ScHaaldieren
Schaaldieren hebben een gesegmenteerd lichaam met een harde schaal of schil. Het gaat om garnalen, krabben en kreeften.
Eieren
Een ei bestaat ui eigeel - de dooier- en eiwit. Beide kunnen allergische reacties geven
Vis
Alle soorten vis en alle producten waarin vis is verwerkt zoals Worcestersaus
Pinda
Gluten komt voor in tarwe, rogge,gerst,spelt en khorasantarwe (kamut). Haver
is in principe glutenvrij maar is vaak verontreinigd met tarwe waardoor haver vaak toch gluten bevat. Gluten zijn bepaalde eiwitten uit deze graansoorten
Melk (inclusief lactose)
Boter, kaas, vla, kwark, room, yoghurt, wei(poeder) en caseine zijn gemaakt van melk. Elke melksoort (koe, geit, etc) bevat ook lactose.
Mosterd
Alle soorten mosterd, zowel als zaak als verwerkt tot pasta.
Lupine
Lupine is een peulvrucht waarvan het meel vaak in brood- en banketproducten en vleesvervangers wordt gebruikt.
Sesamzaad
Sesamzaad of olie.
Soja
Soja is een peulvrucht welke verwerkt wordt tot bloem, olie, lecithine, sojasauzen (ketjap) of vleesvervangers.
Noten
Wettelijk moet de aanwezigheid van acht noten aangegeven worden, dit zijn: amandel, cashew, hazelnoot, macadamia, paranoot, pecan, pistache en walnoot.
Selderij
Alle onderdelen van de selderijplant zoals bleekselderij (stengels), knolselderij (knol), bladselderij en selderijzaad.
Sulfiet
Sulfiet komt van nature voor in bepaalde producten maar het is ook een levensmiddelenadditief (E220-E228). Wanneer toegevoegd
in concentraties van 10 mg per kilo of meer wordt sulfiet aangegeven.
Weekdieren
Deze groep zijn schelpdieren, zoals mosselen en oesters, intvissen en slakken (wulken, alikruiken)